Poll

Mijn organisatie is op tijd klaar voor de invoering van de GDPR / AVG


, Auteur:

Econocom en i³ groep: Unieke combinatie voor versnelde groei

econocom-interview-1

Hardware-as-a-Service: daar draait het om in het partnership tussen i3 groep en Econocom. Klanten willen steeds vaker niet meer betalen voor bezit, maar voor gebruik van hardware. Albert Breedveld, Commercial Director van Econocom en Jeroen van der Veen, CFO van i3 groep, geven tekst en uitleg.

Alle financiële, technische en digitale ingrediënten zijn bij i3 groep en Econocom aanwezig om te voldoen aan de brede klantwens om niet langer te betalen voor bezit, maar voor gebruik van hardware. Geen apparatuur meer aanschaffen en daarmee de balans belasten, maar in plaats daarvan altijd de allernieuwste technologie afnemen als dienst, inclusief beheer, monitoring en vernieuwing, tegen een vast tarief per periode of eenheid.

“Bedrijven en instellingen willen zich steeds meer kunnen focussen op hun core business en willen kapitaal beschikbaar houden voor innovatie en groei”, vertellen Albert Breedveld en Jeroen van der Veen. “Daarom willen zij niet langer investeren in eigendom, maar alleen nog betalen voor het gebruik van IT en digitale apparatuur. Het liefst aan één partij, de entiteit waarmee zij zaken doen, tegen een overeengekomen tarief. Voor de klant is de waarde van deze dienstverlening veel groter dan alleen de waarde van de onderliggende hardware in het contract.” Breedveld en Van der Veen winden er geen doekjes om; transparanter en aantrekkelijker wordt het niet.

Onafhankelijk

Het ‘as-a-Service’-concept kent inmiddels veel varianten. Daarom is belangrijk om voldoende onderscheidend te zijn. Flexibiliteit en aanvullende ondersteunende diensten spelen de hoofdrol in de propositie, uiteraard tegen een scherpe prijs. Breedveld: “Econocom onderscheidt zich dankzij haar financiële expertise, onafhankelijkheid en ruim 35 jaar ervaring met banken. Wij zijn gespecialiseerd in digitale technologie én financiële innovatie. Dat ziet de klant duidelijk terug in onze oplossingen.

‘Wij zijn gespecialiseerd in digitale technologie én financiële innovatie’

Wij hebben maatwerkoplossingen waarbij klanten tegen een vast maandbedrag apparatuur kunnen vervangen zodra hun business dat vereist, ongeacht de fiscale afschrijvingstermijn. Zo zijn zij altijd gegarandeerd van de nieuwste technologie. Daarnaast onderscheiden we ons door onze onafhankelijkheid. Vendors als IBM, HPE of Cisco hebben ook een financieringstak. Nadeel is dat zij dat alleen voor hun eigen merk doen, een vendor lock-in dus. Econocom is bank-, merk-, en leveranciersonafhankelijk en dat is voor onze klanten een groot voordeel.”

CARE4Use

econocom-interview-9Ook i3 groep constateert de verschuiving van bezit naar gebruik. Van der Veen: “We signaleren steeds meer vraag naar oplossingen die als dienst tegen een vast tarief per periode of eenheid kunnen worden afgenomen. Wij bieden daarom al jaren het ‘care4use’-concept. Onze klanten doen geen investering in hard- en software, maar betalen voor het gebruik, ongeacht of dit nu een server, een back-up of een gigabyte is. Aan dit model koppelen wij extra diensten, zoals beheer en monitoring. Een traditioneel leasecontract ontwikkelt zich zo door tot een dienstenconcept. Klanten kunnen het vrijkomende beslag op het werkkapitaal aan innovatie en groei besteden. De schaalbaarheid en flexibiliteit van de klant neemt daardoor sterk toe.”

Voor een aantal klanten in de zorgsector is dit concept uitgegroeid tot een oplossing waarbij i3 groep de investeringen voor de hardware op de eigen balans heeft staan. Dat heeft volgens Van der Veen echter ook nadelige effecten: “Deze in het verleden gekozen oplossing legt een te groot beslag op ons eigen werkkapitaal en belemmert onze groei.”

Lees meer over CARE4Use

One-stop-shopping

Dit is het punt waar Econocom om de hoek komt kijken. Een kennismaking tijdens een relatie-evenement heeft Van der Veen en Breedveld geïnspireerd om voor de ‘As-a-Service’-business een partnership op te zetten. Econocom brengt haar financieringskracht en technologische expertise in, i3 groep de branchekennis en de nodige techniek.

Van der Veen: “Met dit initiatief realiseren we voor onze klanten een belangrijke verbetering van de Total Cost of Ownership (TCO). Dankzij onze samenwerking is het mogelijk om one-stop-shopping aan te bieden: Hardware-as-a-Service, inclusief assetmanagement, beheer en onderhoud. Dankzij het synergetische effect van onze diensten is de oplossing veel breder en zelfs concurrerender dan de traditionele bankleasing.”

Digit-all

De trend om niet langer voor bezit te betalen maar voor gebruik, gecombineerd met de sterke groei van IoT (in 2020 ruim 50 miljard connected devices), vormt voor Econocom een belangrijke basis voor een nieuw strategisch plan dat begin 2018 van start gaat. Het bedrijf ontwikkelt een breed scala aan diensten waardoor het digitale potentieel van klanten versneld vrijkomt. Breedveld: “Een van de producten die we daar lokaal voor hebben ontwikkeld is Digit-all, een complete dienst waarbij bedrijven en instellingen volledig ondersteund worden op het gebied van aanschaf, het gebruik tot en met het einde van levenscyclus - en alles wat daar tussen in zit. Het operationele beheer doen we van bepaalde productgroepen zelf en waar dat niet mogelijk is, met partners. Daar komt ook het partnership met i3 groep in beeld.”

Nieuwe boekhoudregels

Een belangrijke ontwikkeling die het partnership in de kaart speelt, zijn de vernieuwde IFRS-boekhoudregels. Die schrijven voor dat vanaf 1 januari 2019 bij grotere bedrijven alle leasecontracten of huurkoopcontracten op de balans moeten worden gekapitaliseerd. Van der Veen: “Door het leasecontract als dienstverleningscontract te benoemen, waarin ook de aanvullende diensten zoals assetmanagement, beheer en monitoring zijn opgenomen, is het geschikt om als ‘off-balance-financiering’ te worden aangemerkt. Dit heeft een gunstige invloed op de balans, waardoor komen andere financiële ratio’s, zoals bijvoorbeeld bankconvenanten (lees: kredietruimte) niet in de knel komen.”

 

Download of laat ons relatiemagazine Op Koers toesturen:

op-koers-10-banner