Poll

Mijn organisatie is op tijd klaar voor de invoering van de GDPR / AVG


, Auteur:

Een Private Cloud: hier moet je beginnen

stocksnap-n1l0iyalnl

Wij zijn van mening dat interne IT-organisaties waardevol zijn en blijven voor hun bedrijven wanneer zij Private Cloud-diensten kunnen leveren die concurrerend zijn (prijzen, wendbaarheid, breedte van diensten) met Public Cloud-diensten. Om deze concurrerende Private Cloud-diensten te kunnen leveren hebben wij de volgende richtlijnen opgesteld voor hoe een infrastructuur ingericht moet worden:

  • Gebouwd op (hyper) converged infrastructuur die in hoge mate geautomatiseerd en beheerd kan worden als een logische pool van compute, netwerk- en storage resources;
  • Stelt eindgebruikers (ontwikkelaars, functioneel beheerders, …) in staat om middels “self service” toegang te hebben tot resource pools en/of applicaties en kosten hiervan zichtbaar te maken;
  • Geoptimaliseerd voor lage #TCO, gedurende de volledige life-cycle;
  • Leverbaar als een volledige oplossing, met een single point van aankoop /ondersteuning / onderhoud / upgrade;
  • De Private Cloud kan zowel on-premises draaien of off-premises bij een Virtual Private Cloud provider.
  • De #Private Cloud moet zo worden ontworpen dat deze in een hybride situatie kan worden ingezet en zowel de CAPEX als de OPEX-doelstellingen van de IT-organisatie kan behalen.

“Simplified IT”

Meer dan ooit speelt IT een cruciale rol in het succes van de meeste organisaties. Dit betekent dat outsourcing en kostenbesparing (IT als cost centre zien) geen succesvolle IT strategie kan zijn. Wanneer het bedrijf extra IT capaciteit nodig heeft of een nieuwe dienst creëert is infrastructuur technologie waarschijnlijk een kritisch onderdeel. Daarom zullen bedrijven die de interne middelen reeds bezitten, snel reageren en hun concurrentievoordeel behouden. Daarom kan en mag de infrastructuur geen beperkende factor zijn op de mogelijkheden die IT aan de business kan bieden. Bedrijven die 70+% van het IT budget besteden aan het in stand houden van de #infrastructuur, hebben daardoor geen middelen (en vaak niet de kennis) om aan nieuwe business requirements te voldoen. Infrastructuur moet in wezen “onzichtbaar” zijn.

Een IT organisatie heeft oplossingen nodig die snel kunnen worden ingezet en daarmee IT en het bedrijf flexibel maken. Hyper converged infrastructuren zijn een uitstekende stap om consumptie van infrastructuur te vereenvoudigen. #Hyperconverged infrastructuren verminderen de variabelen binnen configuraties en dat elimineert daarmee complexiteit in vergelijk met een traditionele 3-laags infrastructuur en virtualisatie. #Virtualisatie helpt met het geoptimaliseerd inzetten van de infrastructuurcomponenten, maar verandert niet het operationele beheermodel. Hyper Converged biedt meer focus op het operationeel beheer van resources binnen de infrastructuur en minder interactie met de componenten die de infrastructuur vormen.

Van individuele infrastructuur componenten naar resource-pools

CIO’s willen zakelijke resultaten, geen grote hoeveelheid aan IT deeloplossingen; Dus het vermogen om infrastructuur te behandelen als een pool van resources zal hen aanspreken. Hyper Converged oplossingen hebben de tools om deze resource-pools uit te delen en te beheren. Dit stelt de beheerders in staat om #SLA’s in te stellen en de gehele omgeving te monitoren en te beheren over meerdere gebruikers(groepen) heen.

De verandering in het implementatie- en beheermodel voor self service stelt zakelijke gebruikers in staat om te ontsnappen aan het traditionele CAPEX model waarbij infrastructuur wordt aangeschaft op basis van een capaciteitsvoorspelling (een duur woord voor glazen bol gokken) in een 3 tot 5 jarige cyclus. Business units denken alleen vaak niet in dit soort cycli bij hun projecten. Het is flexibeler om capaciteit en prestatie toe te voegen of te verminderen indien nodig. Wanneer infrastructuur wordt beheerd als een flexibele resource pool, past het veel beter in de behoeften van het bedrijf. Een business unit kan gewoon vragen (en rechtvaardigen indien nodig) om IT infrastructuur capaciteit om een ??probleem op te lossen of om meer winst te maken. Ideaal gezien kunnen capaciteit of prestaties eenvoudig en automatisch worden toegewezen, in plaats van elke keer te moeten denken over de noodzaak van het toevoegen van nieuwe hardware. Een goed managementplatform laat toe dat details zoals prestaties en beschikbaarheid worden gedeeld als een gemeenschappelijke taal tussen ontwikkelaars en operatie.

Voor iedere organisatie haalbaar

Het verschuiven en/of verminderen van de operationele IT werklast is een strategisch actie om CIO’s en applicatiebeheerders in staat te stellen sneller resultaat te laten boeken. Een clouddienst kan deze strategische actie realiseren. De belofte van Cloud (zowel public als echte Private-implementaties) is immers dat IT operations verregaand worden geautomatiseerd met als ultiem doel: wendbaarheid (gerelateerd aan DevOps). Automatisering van operations kan alleen efficiënt plaatsvinden op een daartoe uitgerust platform zoals een Hyper Converged platform. Daar komt bij dat de business case voor Hyper Converged bij een server of storage vervanging snel te maken is. Zeker als je TCO van een workload niet alleen benaderd over de as van aanschafprijs en support. Immers zit slechts een klein percentage (ongeveer 14%) van in de aanschafkosten, en het grootste deel in mens en operatie. Hier veel tijd en werk besparen levert dus een grotere besparing in kosten op dan marginaal lagere aanschafprijs.

Download voor meer inzicht over het gebruik van cloud technologie ons e-book Cloud 360, met daarin ons onderzoek naar hoe Nederlandse organisaties hun route naar een public, private of hybrid cloud omgeving inzetten. Ga naar www.i3-groep.nl/cloud360 voor dit e-book.