Poll

Mijn organisatie is op tijd klaar voor de invoering van de GDPR / AVG


, Auteur:

Nutanix .Next: de ontwikkelingen bij Nutanix

img-1987

Ondanks dat het al een maandje terug is dat ik in Nice was voor Nutanix .Next, ben ik er eindelijk aan toegekomen om een paar interessante zaken die ik daar tegenkwam op het digitale papier te zetten.

Nutanix .Next 7-9 november 2017, Nice

Begin november was de .Next conferentie in Nice de plek om te ervaren welke visie #Nutanix als bedrijf heeft en welke ontwikkeling zij doormaakt. Het thema van de conferentie was One Click, One OS, Any Cloud. De .NEXT conferentie werd gehouden over 2 dagen waarin meer dan 50 sessies bijgewoond konden worden door +/- 2200 klanten en partners.

Nutanix, (veel) meer dan Hyper Converged

De meesten zullen Nutanix kennen als Hyper Converged Infrastructure leverancier. Voor de wat meer technische mensen; leverancier van een software defined storage oplossing onder de VMware of Microsoft hyper-visor met of zonder bijbehorende Intel gebaseerde hardware. Maar inmiddels is Nutanix als bedrijf en met haar productportfolio al een stuk verder. Nutanix heeft als visie één Enterprise Cloud OS waarbij eenvoudig beheer (One Click) de boventoon voert. Het Enterprise Cloud OS gaat uit van een centraal beheerde on-premises infrastructuur voor voorspelbare workloads en off-premises infrastructuur voor elastische -workloads (One OS, Any Cloud).

Uitbreiding portfolio

Deze Enterprise Cloud OS visie heeft inmiddels geleid tot het volgende portfolio:

 • Nutanix Hyper converged infrastructure
 • Een hypervisor (AHV, Acropolis Hyper-Visor)
 • Cloud Operations, voor het beheren van onder andere de eerder genoemde producten (Prism Central)
 • Application lifecycle management (Calm*)
 • Cloud services, Containerization en Intelligent Edge Computing middels modular functions (Xi*)

*in ontwikkeling

Bovenstaand portfolio vormt zo het One OS wat een evolutie is van Hyper Converged naar Intelligent Edge Computing via Hybrid Cloud en Containerization.

Verbeteringen

Naast het uitbreiden van het portfolio met aanpalende oplossingen staat ook de ontwikkeling, lees verbetering en uitbreiding van bestaande oplossingen niet stil, denk hierbij aan:

 • Naast het Acropolis file system de implementatie van #NFS en een #Objectbased file system (OSS);
 • Micro segmentatie, ofwel software defined networking binnen AHV
 • Optimalisatie storage performance (Turbo mode) op AHV
 • Nvidia vGPU support op AHV
 • MS Hyper-V management onder Prism zonder gebruik te maken van MS Virtual Machine Manager
 • En nog veel meer

Waarbij wederom eenvoudig beheer de boventoon voert.

Intelligent edge

In navolging van IOT is de intelligent edge het volgende onderwerp waar de IT wereld zich op stort en zo ook Nutanix. Nutanix geeft aan voor de Intelligent edge minder in te zetten op containers maar meer op modular functions. Dit zijn scripts in bijvoorbeeld Java en Python die snelle ontwikkeling van IoT applicaties mogelijk moeten maken. Het doel hiervan is om de overvloed van sensor data op de intelligent edge al te filteren, zodat slechts het relevante deel naar de #cloud getransporteerd wordt, om daar efficiënt de analytics/IoT app uit te voeren.

Samenwerking

Om de visie te realiseren wordt er samengewerkt met partners. De belangrijkste daarvan is #Google die zowel #public cloud diensten inbrengt als het #container platform in de vorm van #Kubernetes. Een andere veelbelovende partner is #IBM. Prism Central gaat PowerVM ondersteunen zodat het beheer van zowel legacy als de nieuwe wereld vanuit één omgeving kan plaatsvinden. Ook op #IoT vlak vormen Nutanix met haar intelligent edge en IBM met haar op Watson gebaseerde diensten een goede combinatie.

Door de samenwerking beginnen Nutanix, Google en IBM met dit consortium een serieuze speler te worden in #Hybrid Cloud land naast #Microsoft en VMware/Dell/EMC/Amazon. Al was het alleen maar omdat Nutanix wellicht in korte tijd VMware gaat evenaren dan wel voorbijstreeft en daarbij een voordeel biedt op het gebied van kosten, beheersbaarheid en de toekomst richting de intelligent edge.

 

Wilt u meer weten over wat deze ontwikkelingen voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met me op, u vindt mij op LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/ericmeybaum/