Poll

Mijn organisatie is op tijd klaar voor de invoering van de GDPR / AVG


, Auteur:

Object storage in de herkansing

stocksnap-cg12gn0qqn

Al sinds 2009 zijn we als i³ groep actief met oplossingen die file data opslaan als objecten. We zagen al snel dat voor sommige klanten, met name in de gezondheidszorg, het niet meer haalbaar is om data  domweg maar op te slaan zoals we het altijd deden en het dan ook nog eens te gaan back-uppen. In de zoektocht naar alternatieven kwamen wij al vrij snel uit op een object gebaseerd storage systeem.

Doordat er een ontkoppeling is van het filesysteem en het bestand zelf is dit concept zeer geschikt voor het opslaan van zeer veel bestanden, iets wat bijvoorbeeld Facebook en Spotify al snel doorhadden en ook nodig hadden. Andere prettige eigenschappen van #objectbasedstorage systemen zijn de ingebouwde technieken om verlies van #data te voorkomen, het toevoegen van metadata en voorzieningen om de kwaliteit van de data te waarborgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan automatische processen om de integriteit van de objecten te controleren en te herstellen indien nodig. Failovers zijn bij een juiste inrichting ook niet meer van toepassing, het is ontworpen om gewoon altijd beschikbaar te zijn!

Toch stonden we er in die periode een beetje alleen voor. De kracht van grote file systemen of scale-out #NAS’en was enorm en ze waren meestal ook goedkoper dus waarom zou je dan zo’n vreemd object based storage systeem nemen? Nu bijna 10 jaar laten zien we dat er ineens een enorme vraag is naar… U raadt het al object gebaseerde storage systemen.

Redenen waarom de vraag naar object based storage toeneemt

Allereerst worden steeds meer klanten geconfronteerd met het feit dat volumes dusdanig groot zijn dat back-uppen echt niet meer haalbaar is. De tijd die nodig is om een back-up te maken of een restore uit te voeren is gewoon te lang waardoor #RTO’s en #RPO’s onder druk komen te staan. Daarnaast is het kosten aspect natuurlijk steeds belangrijker: financieel is het gewoon niet haalbaar om dit te blijven back-uppen zoals we dit altijd deden, het moet en kan anders. Behalve snelheid is dus ook informatieveiligheid een belangrijke invloedsfactor.

Waarom dan niet gewoon een NAS gebruiken?

Ik probeer dit altijd uit te leggen aan de hand van een file server. Een normale file server met een x hoeveelheid aan bestanden is geen enkel probleem. Doen we een scan van de structuur, 1x klikken en het staat er. Zoeken we een bestand, klik op file, search, en binnen een paar seconden staat het er. Als we dit voorbeeld doortrekken naar een file server omgeving van een paar 100 TB of zelfs petabytes dan kunnen we weer gaan zoeken maar tegen de tijd dat de resultaten er dan zijn is het einde werkdag. Als we die data dan ook nog eens willen gebruiken voor bijvoorbeeld BI dan kunt u zich voorstellen dat deze architectuur niet langer meer in stand te houden is.

Standaarden

Iets wat we in 2009 ook misten was een duidelijke standaard, nu kunnen we wel stellen dat er met dank aan Amazon een standaard wordt afgedwongen en dat is de #Amazon Simple Storage Service, beter bekend als S3. Zo zien we dat elk moderne back-up oplossing tegenwoordig S3 ondersteuning biedt. Hiermee kun je de primaire back-up zo klein mogelijk houden en de langere retentie die vroeger naar tape ging gaat nu naar je eigen lokale Amazon S3 omgeving. Als een soort overloop kun je dan ook nog eens off-loaden naar een publieke Amazon S3 bucket en is het feest helemaal compleet.

Aandachtspunt bij het koppelen op basis van S3 is overigens wel dat iedereen nu S3 probeert te ondersteunen, maar de toepassing  van deze standaard of welke items uit de standaard geïmplementeerd worden nogal eens wil verschillen. Het resultaat kan zijn dat een oplossing zegt S3 te ondersteunen, de applicatie dit ook doet en het toch niet werkt door een andere interpretatie van de standaard! Bezint dus eer ge begint.

Vertrouwen in object based storage

Een van de belangrijkste redenen waarom wij al snel vertrouwen hadden in object based storage oplossingen was de wijze waarop wordt omgegaan met data. Zeker in omgevingen waar data integriteit essentieel is, is het prettig om te weten dat dergelijke systemen vanuit hun design allerlei mechanismen hebben om deze data integriteit te waarborgen. Dankzij deze mechanismen kunnen we dus ook met een gerust hart stellen dat bij een juiste inrichting back-up niet meer nodig is. Bijkomend voordeel en niet geheel onbelangrijk is dat dankzij deze technieken ook de efficiëntie toeneemt en de prijs per GB en de #TCO nog verder dalen.

Wilt u meer weten of object based storage ook iets voor u kan betekenen, ik kom graag langs!