rai

Amsterdam RAI

TestimonialRecente aanwinst; het Elicium.JPG

Beurs- en congresgebouw Amsterdam RAI is nagenoeg bij iedereen bekend. Maar niet iedereen weet dat Amsterdam RAI over meerdere eigen onsite rekencentra en een gecompliceerde ICT-omgeving beschikt. Joost Dekker,  Manager Operations & Support ICT van Amsterdam RAI: “Wij verhuren stukken van ons netwerk en onze serverruimtes aan exposanten. Door het onderhoud en beheer uit te besteden, hoef ik me geen zorgen meer te maken of alles wel werkt.”

Eind 2008 kruiste i³ groep voor het eerst het pad van Amsterdam RAI door een levering van enkele HP EVA’s. Kort daarna, begin 2009, kwam Joost Dekker bij de RAI aan boord als Manager Operations & Support ICT. In die functie is hij verantwoordelijk voor alle operationele zaken rond de ondersteuning op de kantoorautomatiseringomgeving van Amsterdam RAI.

De serveromgeving van de RAI bleek toe te zijn aan een grote onderhoudsbeurt. Die grote onderhoudsbeurt was nodig omdat de partij die op dat moment de serveromgeving beheerde de kleine onderhoudsbeurten had overgeslagen. Wat stuk ging werd weliswaar vervangen maar er was geen structureel onderhoudsschema. Werk aan de winkel dus. Het onderzoek naar het effect van de  onderhoudsbeurt bracht een domino-effect van upgrades, vervangingen en updates aan het licht. Zo moest de firmware van een aantal servers worden geüpgrade en het beheerteam van RAI zag in dat zij die klus niet met eigen middelen konden klaren. Dit grootschalige project werd daarom aanbesteed onder enkele bij Amsterdam RAI bekende ICT-bedrijven en het plan van aanpak van i³ groep sprak het meest tot de verbeelding. Niet zozeer door de geboden hardwareoplossing, maar vooral door het voorstel om een groot deel van het onderhoud en beheer van de hardware bij i³ groep onder te brengen. Joost Dekker : “Die voor ons zo belangrijke firmware upgrade liep meteen lekker en er werd zo goed met ons meegedacht dat we gelijk zeiden: daar moeten we meer uit kunnen halen.”

Regie
De functie van Dekker ontstond doordat de RAI meer regie wilde hebben over de leveranciers waar mee werd samengewerkt. Dekker zegt daarover: “Amsterdam RAI besteedt op het gebied van ICT veel uit . Intern is slechts een kleine groep managers aanwezig die de controle houdt. Door het snel groeiende aantal leveranciers was die controle een beetje verwaterd waardoor hiaten konden ontstaan, onder meer in het onderhoud. Door het instellen van mijn functie nam de RAI weer de regie over de leveranciers. En i³ groep vult het gat op dat in het beheer en onderhoud van de hardware omgeving was ontstaan. Simpelweg omdat zij ons in hun voorstel op zaken attendeerden waar wij, maar ook de andere kandidaten, helemaal niet over hadden nagedacht. Bovendien was de prijs goed, ook niet geheel onbelangrijk. Door de goede samenwerking zijn vrijwel alle servers en storage-onderdelen in onze MERs (Major Equipment Rooms = rekencentra) in onderhoud en beheer bij i³ groep. Alleen de testomgeving is nog in eigen beheer.”  

Beheer
Op de vraag wat dat ‘beheer’ door i³ groep nu precies inhoudt, zegt Dekker lachend: “Dat houdt plat gezegd in dat ik mij geen enkele zorg meer hoef te maken over het ijzer. Als er iets stuk is, of sterker nog als er iets stuk dreigt te gaan, dan krijg ik daarover een melding vanuit i³ groep. Ze melden dan bijvoorbeeld dat een disk stuk is en ook meteen wanneer ze die komen vervangen. Voor het uitvoerende werk hebben we inmiddels ook wel een paar eigen mensen in dienst, zodat tijdens beurzen en congressen gelijk kan worden ingegrepen.”

De samenwerking met i³ groep is zo nauw dat Dekker niet eens precies weet hoeveel fysieke servers precies in zijn rekencentra staan: “Dat zou ik aan i³ groep moeten vragen”, zegt hij lachend. “Het is voor mij ook niet meer relevant, zolang alles maar operationeel is en voldoende capaciteit beschikbaar is. Ik weet wel dat we aanzienlijk minder servers hebben staan dan een paar jaar geleden. Door virtualisatie hebben we behoorlijk kunnen consolideren.”

Toekomst
Dekker laat niet het achterste van zijn tong zien met het oog op toekomst, maar hij denkt wel dat de samenwerking met i³ groep verder zal uitbreiden: “Ik geloof wel in het IAAS-model, infrastructuur als een service zoals i³ groep dat aanbiedt: betalen naar gebruikte capaciteit. Je moet dan wel oppassen dat je niet te afhankelijk van één leverancier wordt. Maar de RAI heeft sterk wisselende behoeftes als het op capaciteit aankomt dus ik denk dat we daar zeker naar zullen gaan kijken. Nog minder zorgen!”

Amsterdam RAI

Met een portfolio vol A-merken, de absolute A-locatie ‘Amsterdam’ en een geschiedenis die teruggaat tot 1893, is Amsterdam RAI één van Europa’s meest attractieve en innovatieve congres-,en beursbedrijven. Ieder jaar is Amsterdam RAI gastheer van meer dan 50 internationale congressen, 70 (vak)beurzen, evenementen en meer dan duizend kleinere congressen, meetings, presentaties en andere bijeenkomsten.

Het succes van Amsterdam RAI is gefundeerd in Amsterdam. Op slechts 15 minuten afstand van Schiphol Airport en het citycenter van Amsterdam, wordt het grootste beurs- en congrescentrum van Nederland geëxploiteerd. De 11 multifunctionele beurshallen (104.000m²) en de 48 congres- en vergaderzalen worden omgeven door de dynamiek van wereldstad Amsterdam.

De meest recente uitbreiding, het Elicium (zie foto) is opgeleverd in 2009. Het Elicium is 47 meter hoog en gebouwd met de duurzame technieken zoals een klimaatgevel en warmte/koude opslag op 187 meter onder de grond.  De RAI bestaat al sinds 1893 en is sinds 1961 op de huidige locatie aan het Europaplein gevestigd. Bij de RAI werken 460 mensen. Het MECC (Maastrichts Expositie en Congres Centrum) is een zusterbedrijf van Amsterdam RAI.

Geleverde totaaloplossing

  • HP EVA voor de virtuele desktop infrastructure (VDI-omgeving) met VMware;
  • Dubbele HP EVA voor de KA omgeving die op het terrein van RAI zelf is gerepliceerd;
  •  i³managed  (CAREcontract);
  • Beheer;
  • Hardware met bijbehorende support;
  • Storage;
  • Servers.

Download case ›