hro

Hogeschool Rotterdam

TestimonialMuseumpark (Hoofdlocatie)

De ICT uitdagingen van Hogeschool Rotterdam

Jeffry Sleddens is manager van de afdeling server- en systeembeheer bij Hogeschool Rotterdam (HR). Zijn team zorgt onder andere voor de beschikbaarheid en continuïteit van het datacenter. “Wij hadden onze omgeving al redundant uitgevoerd. Maar omdat wij nog geen uitwijkfaciliteit hadden, konden wij de noodzakelijke beschikbaarheid niet blijven garanderen. HR heeft toen het besluit genomen, een tweede datacenter in te richten.”

De samenwerking met i³ groep

Jeffry Sleddens vervolgt: “Het was duidelijk dat we hierbij niet voor een eenvoudige keuze kwamen te staan. Wij zijn dus eerst op zoek gegaan naar een specialistische partner die ons hierbij kon helpen. Het moest een partij zijn die meerdere merken vertegenwoordigde, zodat zij voor en met ons een goed vergelijk van de verschillende mogelijkheden konden maken.”

HR heeft gekozen voor een samenwerking met i³ groep. In een aantal gezamenlijke brainstormsessies is toegewerkt naar de beste keuzes voor de Hogeschool. Jeffry Sleddens: “Wij twijfelden tussen een uitwijklocatie of een stretched datacenter. Als je voor uitwijk kiest, geef je heel veel geld uit aan apparatuur die in principe alleen standby staat. In overleg met i³ groep hebben wij gekozen voor een stretched datacenter. Dat is feitelijk een complete gedeelde storage infrastructuur, die op beide locaties vol in gebruik is.”

De selectie

Vervolgens zijn, ook weer samen met i³ groep, gesprekken gevoerd met een aantal fabrikanten van storage oplossingen. HR en i³ groep hebben het gewenste scenario geschetst en aan de fabrikanten gevraagd daar een aanbieding voor te doen. Een belangrijk punt daarbij was de groei richting de toekomst. Jeffry Sleddens: “Financieel levert het een heel ander plaatje op, als je capaciteit kan uitbreiden in plaats van apparatuur te moeten vervangen.”

Marco van Damme is storage en back-up/restore beheerder in het team van Jeffry. “Een aantal fabrikanten heeft hun oplossingen en nieuwste technieken zoals deduplicatie, slimme caching en storage tiering bij ons gepresenteerd. Je komt al snel terecht in de wereld van dure bank oplossingen, waar wij de budgetten niet voor hebben. Ons Novell cluster met de bijbehorende bulk aan data bleek de grootste uitdaging. Uiteindelijk bleek dat maar twee fabrikanten de garantie konden afgeven dat ons Novell cluster zou worden ondersteund.”

De keuze voor NetApp

HR heeft uiteindelijk gekozen voor een NetApp oplossing die is gebaseerd op twee FAS6210 enterprise storage appliances. De ene staat op locatie Museumpark en de andere in een datacenter in de oude Van Nelle fabriek.

Marco van Damme: “NetApp heeft heel goed werk gedaan. Om te beginnen hebben ze ons een demo omgeving geleverd, die een maand bij ons heeft kunnen draaien. Hierdoor konden wij bijvoorbeeld uitgebreid de ondersteuning van ons Novell cluster testen. Ook financieel gezien had NetApp de beste aanbieding.”

i³ groep heeft het advies, de levering en implementatie van de nieuwe omgeving voor haar rekening genomen. HR zorgt zelf voor de migratie van de Novell en andere data.

Ervaringen

Jeffry Sleddens: “i³ groep is eerlijk over de sterkten en zwakten van bepaalde oplossingen. Wij hadden echt het idee en gevoel dat i³ groep naast ons aan tafel zat. Zeker ook in gesprekken met fabrikanten, waar zij regelmatig kritische vragen stelden. i³ groep gaat voor de langere termijn. Ze hebben voor ons prima werk verricht en daar zijn we zeer tevreden over.”

Marco van Damme: “Bij de uiteindelijke bestelling en levering zijn een paar dingen wat minder soepel verlopen, maar ook dat heeft i³ groep actief opgepakt en opgelost.”

Jeffry Sleddens: “Ook de communicatie is een heel stuk beter dan bij onze vorige leverancier. Wij hebben veel gewonnen wat dat betreft. En voor wat betreft onze nieuwe storage omgeving: een metrocluster is relatief duur voor data opslag. Wij zullen zwaarder moeten inzetten op data classificatie en keuzes moeten maken wat we op deze omgeving moeten opslaan en wat we moeten archiveren. We hopen dat i³ groep ook hiervoor met ons mee blijft denken en ons bij blijft staan met hun kennis.”

Over Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam is een toonaangevend kennisinstituut voor hoger beroepsonderwijs waar ruim 30.000 studenten en 3000 medewerkers aan hun carrière werken.

Hogeschool Rotterdam benut de kennis en ervaring van de beroepspraktijk voor haar opleidingen en geeft die ook terug. Hogeschool Rotterdam is onlosmakelijk verbonden aan Rotterdam en nauw betrokken bij de ontwikkeling van de stad. Die hechte band met de omgeving is typerend voor de hogeschool en blijkt uit samenwerkingsverbanden met gemeente, instellingen en bedrijfsleven.

Download case ›