SAHZ

Stichting Apotheek der Haarlemse Ziekenhuizen

TestimonialIMG_0498

Over SAHZ

De Stichting Apotheek der Haarlemse Ziekenhuizen (SAHZ) is een moderne ziekenhuisapotheek. Met ongeveer 135 gemotiveerde medewerkers wordt op vijf locaties zorg op maat geboden aan een tiental zorginstellingen in de regio.

ICT-omgeving

sahz2Ben Komen is systeembeheerder bij SAHZ. “Onze rol als ICT-afdeling in een notendop: door middel van systeem- en applicatiebeheer alles mogelijk maken wat SAHZ aan haar klanten wil bieden. Er zijn drie belangrijke applicaties die wij gebruiken. Een voor de ziekenhuisfarmacie en een voor openbare farmacie, dat is onze core business. Daarnaast is er een softwarepakket waarmee de productieafdeling werkt. Wij moeten zorgen dat het allemaal blijft draaien.”

Naar 24x7 beschikbaarheid

Vanuit een van de ziekenhuizen kwam een verzoek om met het Elektronisch Voorschrijf Systeem van SAHZ te kunnen gaan werken, zodat de artsen de medicatie direct in het systeem van SAHZ kunnen invoeren. Deze werkwijze zorgt voor kostenbesparing en minder kans op fouten.

Ben Komen: “Dit betekende voor onze ICT-omgeving, dat deze ‘24x7’ beschikbaar zou moeten zijn. Op basis van onze bestaande ICT-omgeving konden wij die garanties niet geven. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een flexibele en schaalbare oplossing met verhoogde beschikbaarheid.”

De keuze voor i³ groep

sahz1SAHZ heeft de mogelijkheden onderzocht om een gespiegelde omgeving op een externe locatie in te richten. Daarbij is er voor gekozen, de servers te gaan virtualiseren. Ben Komen: “Wij zijn met een aantal partijen in gesprek gegaan om een leverancier te selecteren. De keuze is daarbij op i³ groep gevallen. De offerte zag er goed uit en we zaten ook op dezelfde golflengte. i³ groep heeft niet alleen veel kennis in huis, maar luistert ook goed. Het gaat wat mij betreft niet alleen om de inhoud, maar ook om de stijl van samenwerken.”

De nieuwe ICT-infrastructuur

i³ groep heeft een ontwerp voor een nieuwe infrastructuur gemaakt. Daarbij is rekening gehouden met de aspecten die voor SAHZ het belangrijkste waren: hoge beschikbaarheid, betrouwbaarheid en prestaties.

De bestaande fysieke servers zijn op nieuwe serverhardware gevirtualiseerd. Naast nieuwe fysieke servers is er een HP storage oplossing geïmplementeerd. De storage is over twee locaties verdeeld, die zijn verbonden met een netwerk RAID oplossing.

Ben Komen: “Het overzetten van fysiek naar virtueel moest buiten kantooruren gebeuren. Uiteindelijk is dat heel vlot gegaan. Het inrichten van het netwerk was nog best lastig, maar is na een beetje puzzelen toch ook goed gelukt. Alles bij elkaar had het hele project een doorlooptijd van niet meer dan zes weken.”

Ervaringen met i³ groep

Ben Komen: “Dit project is in heel goede harmonie verlopen, het was ook een leuk project om te doen. Ik moet echt zeggen, het ging vlot: i³ groep heeft de voortgang er goed in gehouden. Ze hebben ook heel goede documentatie geschreven, dat maakt het beheer een stuk eenvoudiger.

We hebben vooraf afspraken met i³ groep gemaakt: dit gaan we doen en dit gaat het kosten. En dat werkte goed, dankzij de kennis en kunde van i³ groep. Ze maken waar wat ze beloven.

Ik heb eigenlijk niets dan lof over dit verhaal en dat vindt de directeur van SAHZ ook. Dit wordt als modelproject gebruikt voor volgende projecten: zo moet het!”

Download case ›