Actueel
Is jouw back-up na brand ook op orde? Dit en nog 4 andere vragen
06 jan 2024
Back-ups zijn noodzakelijk (PUNT). Als organisatie is het essentieel om de klantgegevens en interne processen veilig en beschermd te houden. Cyberaanvallen en storingen liggen tenslotte dagelijks op de loer en vormen een bedreiging.
Ons team begrijpt als geen ander het belang van regelmatige back-ups als een fundamenteel onderdeel van een solide gegevens beveiligingsstrategie. Wij komen regelmatig in contact met organisaties die te maken hebben gehad met dataverlies als gevolg van een gebrekkige back-up strategie. Het belang van het maken van goede back-ups kan niet genoeg worden benadrukt, maar helaas worden er nog steeds veel fouten gemaakt in dit cruciale proces. In deze blogpost zal ik enkele van de meest voorkomende fouten bespreken en hoe je ze kunt vermijden.
1. Van wanneer is de laatste back-up? Of beter gezegd, heb jij tijd om een back-up te maken?
Eén van de veelvoorkomende fouten is het niet regelmatig maken van back-ups. Het maken van een enkele back-up en vervolgens vergeten, of geen tijd voor (ook een bekend probleem…), om dit proces te herhalen, kan leiden tot grote gegevensverliezen bij een incident of storing. Zorg er daarom voor dat er volgens een gepland schema back-ups worden gemaakt.
2. Heb je ook nog een back-up buiten de deur?
Het niet bewaren van back-ups op een externe locatie is een andere veelgemaakte fout. Als de back-up bestanden op dezelfde locatie worden bewaard als de primaire gegevens, loop je het risico zoals bij een brand alles te verliezen. Zorg ervoor dat je de back-ups opslaat op een offsite locatie, bij voorkeur in een beveiligd datacenter.
3. Wanneer heb je voor het laatst een back-up getest?
Het maken van back-ups is slechts de helft van het proces; het herstellen van data is net zo belangrijk. Veel organisaties ontdekken pas dat hun back-ups nutteloos zijn op het moment dat ze de data proberen te herstellen. Regelmatige controles van de back-up integriteit zijn essentieel om er zeker van te zijn dat de gegevens correct en volledig worden opgeslagen.
4. Ben jij voorbereid op noodsituaties?
Het ontbreken van een gedocumenteerde back-up strategie is een vergissing die vaak voorkomt. Het is van vitaal belang om de back-up procedures, schema’s en verantwoordelijkheden duidelijk te documenteren, zodat er geen verwarring ontstaat tijdens noodsituaties. Zorg ervoor dat je team op de hoogte is van de procedures en dat er een actueel document bestaat met de nodige informatie.
5. Wanneer heb jij voor het laatst je back-upmethode en technologie herzien?
Technologie evolueert voortdurend en de back-up strategie moet daarin meegaan. Het vasthouden aan verouderde back-up methoden en -technologieën kan de bescherming van je data in gevaar brengen. Zorg ervoor dat je gebruikmaakt van moderne back-up oplossingen die aansluiten bij de organisatiebehoeften.
i³ groep begrijpt de complexiteit van back-up processen en heeft uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van robuuste back-up strategieën voor organisaties van elke omvang. Ons team van experts ondersteunt en helpt bij het identificeren van specifieke back-up behoeften, het implementeren van effectieve oplossingen en het waarborgen van de integriteit van jouw gegevens.
Conclusie: Bescherm je gegevens, vermijd deze veelvoorkomende back-up fouten en laat i3 groep jou helpen om je waardevolle gegevens veilig te stellen.
Wouter Jansen, Solution Consultant i³ groep
Neem contact op
Recent nieuws
Hier vind je recent nieuws en aankomende activiteiten.