Actueel

Broekman Logistics

01 feb 2019

Het komt niet zo vaak meer voor dat bedrijven hun complete IT-omgeving vervangen. Het innovatieve logistieke bedrijf  Broekman Logistics is daar op dit moment mee bezig. Daarbij ging het niet over één nacht ijs. Het besteedde ruim een jaar aan het oriëntatietraject. Over een paar maanden staat er een nieuwe infrastructuur waarmee het grote voordelen verwacht te behalen. Veeam, aanbieder van oplossingen voor Availability for the Always-On Enterprise™, vormt de basis van de oplossing.

Het huidige IT-platform van Broekman Logistics draait vijf jaar, maar het past niet meer bij de groei die het bedrijf verwacht te gaan maken. Een jaar geleden is de beslissing gemaakt om alles te vernieuwen: van servers en storage tot back-up en firewalling. Daardoor ontstond een zeer breed project dat daardoor behoorlijk complex was.

DC Broekman Logistics in Venlo geopend | PropertyNL

COMBINATIE

Broekman Logistics koos niet eerst voor een system integrator of IT-dienstverlener om deze daarna om advies te vragen over de verschillende leveranciers van hard- en software. Het koos zelf, na uitgebreide oriëntatie, voor de beste combinatie van vendoren. Dat werden onder andere HPE, Fortinet, Adva, VMware en Veeam. Midden in dat traject kwam Broekman in contact met IT-dienstverlener i³ groep, dat de juiste partij bleek om de oplossing neer te zetten en voor support te zorgen.

Eén van de eerste vendoren waarvoor Broekman Logistics koos was Veeam. Peter Vollering, als general manager IT bij Broekman Logistics verantwoordelijk voor het project, legt uit hoe dat ging: “We kenden Veeam en wisten wat ze deden. Maar toen we, bij de Duitse IT-beurs CeBIT, fysiek zagen hoe hun oplossing werkt, raakten we écht overtuigd. Het paste precies in het plaatje dat we voor ogen hadden. Wij wilden meer dan alleen een goede oplossing voor back-up en recovery. Veeam is heel sterk in de integratie met VM’s (virtuele machines) en maakt het mogelijk om de omgeving van VM’s proactief te monitoren. Dat was voor onze oplossing heel interessant.”

CONTINUITEIT

Broekman Logistics koos voor een hybride dual datacenter infrastructuur om niet afhankelijk te zijn van één datacenter. “We willen onze beschikbaarheid kunnen waarborgen. Ook als er calamiteiten zijn moeten we kunnen vertrouwen op de IT-infrastructuur. Dat is straks het geval.”

Juist om die reden ligt ook de keuze voor Veeam voor de hand. De softwareleverancier helpt bij het voorkomen van downtime en maakt het mogelijk dat bedrijven altijd door blijven draaien. De ‘Always-On Business’, zoals het dat zelf noemt. Volgens Veeam is het zorgen voor goede back-ups belangrijk, maar tegenwoordig niet meer voldoende. Bedrijven willen niet alleen dat hun gegevens veilig zijn, ze willen er ook te allen tijde bij kunnen. Uit recent onderzoek van Veeam blijkt dat bedrijven wereldwijd als gevolg van downtime van applicaties gemiddeld tot wel $16 miljoen per jaar mislopen aan omzet en productiviteit – een stijging van maar liefst $6 miljoen. De gemiddelde kosten van een uur downtime voor een bedrijfskritische applicatie bij Nederlandse bedrijven zijn $72.541; in het geval van een niet-bedrijfskritische applicatie gaat het om een bedrag van $27.724

Dat was voor Broekman een belangrijke afweging. Vollering: “We groeien snel en worden steeds internationaler. We zijn onder meer in Azië heel erg actief. We hebben te maken met verschillende tijdzones en daardoor draaien we eigenlijk 24/7 door. Dat moet dus ook voor onze IT-infrastructuur gelden. Die kan er op geen enkel moment zomaar even uitliggen. Die mentaliteit zit in het DNA van Veeam.”

In februari worden de eerste VM’s overgezet. In maart zou de uiteindelijke overstap op het nieuwe platform plaats moeten vinden. Vollering verwacht vanaf dan belangrijke voordelen te kunnen behalen. “Naast het waarborgen van de continuïteit, is straks ook de performance en de stabiliteit veel beter. Gewoon omdat het een sterkere oplossing is. We zullen flexibeler zijn en kunnen snel en makkelijk uitbreiden als dat nodig blijkt te zijn. En het proactief kunnen monitoren van de beschikbare resources is ook een groot voordeel.”

WELOVERWOGEN

Een jaar lang heeft Vollering gesproken met IT-managers van andere bedrijven en met potentiele vendoren en dienstverleners voordat het project uiteindelijk écht van start ging. “We hebben een weloverwogen keuze gemaakt.” Daarbij keek hij niet alleen naar de losstaande kwaliteit van de partijen, maar ook naar hoe goed de puzzelstukjes in elkaar passen. “De integratie van Veeam met StoreOnce van HPE is bijvoorbeeld indrukwekkend goed. Je merkt aan alles dat die twee bedrijven veel gezamenlijke ervaring hebben. Daar hebben we sterk op gelet. Doordat alle partijen in dit project elkaar al kennen, loopt het tot nu toe enorm soepel. Ook in het contact.”

Dat onderschrijft ook Jasper de Jong, accountmanager bij i³ groep. “Qua complexiteit en veelzijdigheid is dit echt een project dat eruit springt. Veel projecten die we doen zijn deelvervangingen. Een complete vervanging, zoals hier, zien we niet vaak meer. Ook het aspect van een dual datacenter maakt het interessant. Het is in dit project enorm belangrijk dat het totale ecosysteem goed in elkaar past. Dat is hier heel duidelijk het geval. Nu kun je heel goed zien hoe goed de hardware van HPE en de software van Veeam met elkaar integreren. Daardoor krijg je een prachtig totaalconcept waarbij de monitoring- en back-up-software van Veeam de basis vormt.”

BEWEZEN TECHNOLOGIE

De Jong en Vollering hebben geen twijfel over het uiteindelijke succes van dit project. Het geheim zit volgens Vollering in de goede voorbereiding: “Het is een enorm voordeel geweest dat wij de tijd hebben gehad om ons goed te kunnen oriënteren. Ik weet dat dat bij veel IT-projecten niet het geval is. Dan worden er keuzes gemaakt op basis van de beloftes van vendoren. Wij hebben echt kunnen kijken naar welke technologie zich heeft bewezen in vergelijkbare projecten. Dan kom je onder meer bij Veeam uit.”

De Jong sluit af met mooie woorden over Veeam: “Veeam is sterk doordat ze een duidelijke focus hebben op virtuele omgevingen. De software is echt uniek als je kijkt naar hoe het integreert met de hardware van belangrijke vendoren als HPE en EMC. Maar ook de functionaliteit van de oplossing zelf is bijzonder sterk, vooral door de eenvoud van het gebruik.”

Het project

Full-service logistiek bedrijf Broekman Logistics heeft 800 medewerkers, vestigingen in West- Centraal-Europa en Zuid- en Oost-Azië en partner- of agentschappen in veel andere delen van de wereld. De IT-omgeving omvat 500 werkplekken, 150 virtuele machines en 60 tot 70 TB aan storage. De infrastructuur wordt op dit moment compleet vervangen. Gebruik makend van de technologieën van onder andere HPE, Fortiner, Adva, VMware en Veeam wordt een hybride dual datacenter infrastructuur gebouwd. Ook bij calamiteiten op één van de datacenterlocaties kan Broekman gewoon door blijven draaien. IT-dienstverlener i³ groep verzorgt het ontwerp, de implementatie en ondersteuning op het gebied van migratie, nazorg en support.